Хелена Једерблом

Хелена Једерблом (родена на 16 октомври 1958 година) е шведски правник и државен службеник. Од 2012 до 2018 година била судија во Европскиот суд за човекови права . [1] Од 2018 година, Џедерблом е претседателка на Врховниот управен суд на Шведска.

Родена во Гетеборг, Џедерблом добила магистер по право на Универзитетот во Упсала во 1983 година. Откако работела како судски службеник неколку години, таа станала помошник судија во Апелациониот управен суд во Стокхолм во 1987 година, а подоцна и вонреден судија на истото место. [2]

Работела во Министерството за правда како правен советник во Одделот за уставно право од 1994 година, а исто така работела и како заменик директор таму. Помеѓу 2002 и 2005 година таа била шеф на одделенијата што подготвуваа одлуки за помилување на осудениците. [2]

Од 2005 година била виш судија во Окружниот управен суд во Стокхолм, од 2007 година главен судија во Апелациониот управен суд во Стокхолм и во 2011 година станала судија во Врховниот управен суд на Шведска .

Во април 2012 година, шведската влада ја номинирала како една од тројцата кандидати да ја замени Елизабет Фура како шведски судија во Европскиот суд за човекови права. Во јуни истата година таа била избрана за нов судија за период од девет години со мнозинство од Парламентарното собрание на Советот на Европа . [3] Во 2018 година, Хелена Једерблом била назначена за претседател на Врховниот управен суд на Шведска . Таа ја презела функцијата на 1 септември 2018 година.

Џедерблом била една од двајцата судии кои се спротивставија во SAS v. Случај Франција кога мнозинството утврди дека француската забрана за покривање на лицето е во согласност со Европската конвенција за човекови права . [4]

НаводиУреди

 

Предлошка:S-legal
Претходник
Mats Melin
President of the Supreme Administrative Court of Sweden
2018–present
Наследник
Incumbent
  1. Tidningarnas Telegrambyrå (27 June 2014) Sverige Jäderblom domare i Europadomstolen Göteborgsposten.
  2. 2,0 2,1 Doc. 12936 117 Helena JÄDERBLOM CURRICULUM VITAE pp 117-119. Parliamentary Assembly of the Council of Europe. Retrieved 5 July 2014
  3. PACE elects Helena Jäderblom judge of the European Court of Human Rights in respect of Sweden Parliamentary Assembly. Council of Europe. Retrieved 6 July 2014
  4. Ronan Ó Fathaigh (4 July 2014) A Lesson for Applicants: Don’t Agree to a Relinquishment to the Grand Chamber Strasbourg Observers.