Хаџи-пашаотомански државник, кој бил Голем везир во периодот од 1348 до 1349 година.[1] По етничка припадност бил Турчин. За него не е познато многу.[2] Познато е дека го мразел Низамудин Ахмед-паша и секогаш влегувал во расправија со него. Во 1348 година стапил на функцијата Голем везир, по смртта на Низамудин Ахмед-паша. Во 1349 година избувнала војна против Персија, при што Хаџи-паша починал во битка. Неговиот син Феризаде-бег, кој бил беглербег на Румелија, сакал да стапи на функцијата Голем везир. Но, кога султанот Орхан I дознал за тоа, наредил тоа да се спречи. Феризаде-бег не го послушал, оа султанот наредил да биде отсечена главата. Починал во 1349 година, четири месеци по смртта на својот татко.

Хаџи
Паша
Голем везир на Отоманското Царство
На должноста
1348–1349
Монарх Орхан I
Претходник Низамудин Ахмед-паша
Наследник Синанудин Факих Јусуф-паша
Лични податоци
Националност Османлија
Сопружник Садика-хатун
Деца Феризаде-бег
Вероисповед ислам

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Turkish State Archives
  2. İsmail Hâmi Danişmend, Osmanlı Devlet Erkânı, Türkiye Yayınevi, İstanbul, 1971, 8 с.
Политички функции
Претходник
Низамудин Ахмед-паша
Голем везир
1348-1349
Наследник
Синанудин Факих Јусуф-паша