Хатгал (монголски: Хатгал) е село во Монголија на јужната страна од езерото Ховсгол.

Хатгал, август 2008

50°26′22″N 100°09′42″E / 50.43944° СГШ; 100.16167° ИГД / 50.43944; 100.16167