Ханс Фрејер (германски: Hans Freyer; 1887-1969) - германски социолог и филозоф.

Животопис уреди

Творештво уреди

Фрејер бил интелектуален претходник на националсоцијализмот. Во книгата „Револуција надесно“ (Revolution von rechts), објавена во 1931 година, тој повикал на престанок на калсната борба и на образовни реформи со кои би се создала германска „држава на народот“.[1]

Наводи уреди

  1. F. A. Hayek, The Road to Serfdom: Text and Documents (The Definitive Edition). Chicago: The University of Chicago Press, 2007, стр. 189.