Фјодор Николаевич Гребењук

Фјодор Николаевич Гребењук (17 февруари 1913 година - 8 јануари 1983 година) - целосен носител на Орденот на славата. Стрелец на пластунска стотина на 193-от пластунски пуковски полк (9-та пластунска стрелачка дивизија, 60 армија, 4 украински фронт), подофицер.[1]

БиографијаУреди

Раните годиниУреди

Фјодор Николаевич Гребењук е роден на 17 февруари 1913 година на фармата Балчањски, денес Павловски округ, Краснодарска територија, во козачко семејство. Се стекнал со основно образование, а потоа ги завршил курсевите за возачи на трактори. Работел на машинско-тракторската станица Атамановскаја.

Учество во Големата татковинска војнаУреди

Од 13 септември 1943 година, за време на Големата татковинската војна, тој бил во Црвената армија. Во војската бил од 15 април 1944 година, каде се борел на 1 и 4 Украински фронт. Учествувал во одбраната на полуостровот Таман, во офанзивните операции Лвов-Сандомиерз, Висла-Одер, Горна Шлеска, Моравско-Острава и Прага, во ослободувањето на градовите Леосцхутз (Глубцице), Троппау (Опава), Моравска -Острава (Острава).[2]

ПодвизиУреди

Во текот на офанзивната операција Сандомиерз-Силесиан, за време на одбивањето на непријателскиот противнапад во реонот на селото Петрувка (денешен, Бус, Полска) на 14 јануари 1945 година, Гребениук бил ранет, но не го напуштил бојното поле. Продолжил да пука, усмртувајќи тројца германски војници. Под непријателски оган на 15 јануари 1945 година, извлекол ранет офицер од бојното поле, при што усмртил четворица германски војници.

По наредба на командантот на 9-та Пластунска стрелачка дивизија од 7 февруари 1945 година, војникот на Црвената армија, Федор Николаевич Гребењук, бил одликуван со Орден на слава од 3 степен (бр. 249929).

За време на горношлеската офанзивна операција на подрачјето на населбите Схамхаин и Клаин Елгут (Полска) на 17 март 1945 година, Фјодор Николаевич, приближувајќи се до куќата од која се водела борбата, фрлил гранати на екипажот на тешкиот митралез. На командантот на полкот му бил врачен Орден на Црвена ѕвезда. По наредба на командантот на 60-та армија од 30 април 1945 година, војникот на Црвената армија, Гребењук Федор Николаевич, бил одликуван со Орден на Славата од 2 степен.[1]

Фјодор Николаевич редел подвизи, како за време на моравско-остравската офанзивна операција на подрачјето на Тропау (денешна Опава, Чешка), на 22 април 1945 година, во ноќна битка, така и во текот на понатамошните офанзиви на подрачјето на Клопин (денешна област Шумперк регија Оломоуц, Чешка) на 6 мај 1945 година кога убил 3 германски војници гради во гради. По наредба на командантот на 60-та армија од 7 јуни 1945 година, војникот на Црвената армија, Гребењук Фјодор Николаевич бил одликуван со втор Орден на слава од 2 степен.[1]

По војнатаУреди

Во октомври 1945 година бил демобилизиран. Тој се вратил дома на фармата Балчањски, каде што работел како тракторист на фармата. Со указот на Президиумот на Врховниот совет на СССР од 23 септември 1969 година, на Гребењук Фјодор Николаевич бил одликуван со Орден на слава од 1 степен. Како подофицер во пензија (од 1970 година) година починал на 8 јануари 1983 година.

ОдликувањаУреди

  • Орден на Слава од прв степен
  • Орден на Слава на втор степен [3]
  • Орден на Слава на трет степен [4]
  • Медал „Во знак на сеќавање на 100 годишнината од раѓањето на Владимир Илич Ленин“
  • Медал „За победа над Германија во Големата татковинска војна од 1941-1945“ (9 мај 1945 година)
  • Јубилеен медал Дваесет години од победата во Големата татковинска војна од 1941-1945 (7 мај 1965 година)
  • Јубилеен медал Триесет години од победата во Големата татковинска војна од 1941-1945 година.

НаводиУреди