Фрига Карлберг (10 август 1851 година - 3 октомври 1925 година), била шведска писателка, социјална работничка, феминистка и поборник за изборно право на жените. Била член на централниот комитет на Националната асоцијација за право на глас на жените 1903-1921 и претседател на Гетеборг огранокот на шведското општество за право на глас на жените во 1902-1921.[1][2]

Фрига Карлберг и други кои демонстрирале за изборно право на жени во Гетеборг, јуни 1918 година.

Наводи уреди

  1. „Frigga Carlberg“. portrattarkiv.se. Посетено на May 1, 2020.
  2. „Anna Fredrika (Frigga) Carlberg“. Svenskt kvinnobiografiskt lexikon. Посетено на 26 June 2019.