Филоксенова цистерна

Филоксеновата цистерна (турски:Binbirdirek Sarnıcı) е музеј кој се наоѓа во Истанбул, Турција. Објектот бил изграден во времето на Византија, најверојатно во 6 век, и претставува втора по големина по Цистерна Базилика. По падот на Цариград, сè повеќе го губела своето значење, скоро била претворена во депонија. Денеска е музеј.

Филоксенова цистерна
Binbirdirek Sarnıcı
Κινστέρνα Φιλοξένου
Карта
Општи податоци
ГрадИстанбул
ЗемјаТурција