Заливот Ураба ― залив на северниот брег на Колумбија и е дел од Карипското Море. Заливот е долг, широк ракавец сместен на брегот на Колумбија, близу до поврзувањето на континентот со Панамскиот Проток.[1] Градот Турбо, Колумбија, лежи на средната источна страна, природно заштитен од заливот Турбо, дел од заливот Ураба. Реката Атрато се влева во Заливот Ураба.

Заливот Ураба со делти на реката Атрато (север е горе лево)

Студија на Био-Пацифико предложила дека како алтернатива за изградба на 87 километарска врска преку Дариенскиот Расцеп за да се заврши Сеамериканскиот автопат, панамскиот дел од автопатот да се прошири до карипскиот брег и да заврши на заливот Ураба, а потоа да се поврзе со траект со постојните автопати во Колумбија.

Подрегион Ураба Антиоквија уреди

Областа околу заливот се состои од геополитички подрегион на Колумбија познат како Ураба Антиокија.

Наводи уреди

  1. Andagoya, Pascual de (21 јуни 1865). Narrative of the Proceedings of Pedrarias Davila. The Hakluyt Society. Посетено на 23 февруари 2021 – преку Wikisource.