{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lysandra|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Убавиот синец (Lysandra bellargus) е пеперутка од видот на пеперутки синци. Пеперутката живее во Европа, Мала Азија и Кавказот, а ја има и во Македонија.

Убав синец
Polyommatus bellargus male, Aveyron, France - Diliff.jpg
Мажјак
Женка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lysandra
Вид: Убав синец
Биномен назив
Lysandra bellargus
(Rottemburg, 1775)
Синоними
  • Papilio bellargus, Rottemburg, 1775
  • Polyommatus bellargus, (Rottemburg, 1775)

ОписУреди

Распонот на крилјата на пеперугата е околу 3 см. Како и останатите синци, така и овој вид на пеперутки има физички разлики помеѓу мажјакот и женката. Горната страна на мажјакот е светлосина, со изразени црн вени, бели рабови и црна бордура. Телото е сино, а антените црно-бели. Женката е темнокафена, со сино тело, бели рабоци, црна бордруа и црно-бели точки со портокалови дамки во долниот дел. Долната страна на пеперугите е различна, односно кај двата пола е светлокафена со црни и бели точки и портокалови дамки во различна големина и форма.[1] Гасеницата на оваа пеперуга дотигнува должина од 1,6 см и е темнозелена. Возрасните единки летаат од мај до јуни и повторно во август, што значи имаат две генерации годишно. Сакаат отворени тревни поцршини. Презимува како гасеница.

ГалеријаУреди

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. „Adonis blue (Lysandra bellargus)“. Wildscreen Arkive. Архивирано од изворникот на 2016-03-12. Посетено на 7 March 2016.

Надворешни врскиУреди