„Т со нула“ (италијански: T con zero) — збирка раскази на италијанскиот писател Итало Калвино од 1967 година. За неа, тој ја добил наградата „Вијареџо“ која одбил да ја прими.[1]

Содржина уреди

Збирката ги содржи следниве раскази:[2]

 • Прв дел: Останатиот QFWFQ
 • Меката Месечина
 • Потеклото на птиците
 • Кристали
 • Крвта и морето
 • Втор дел: Пришила
 • Митоза
 • Мејоза
 • Смрт
 • Трет дел: Т со нула

Наводи уреди

 1. Лилјана Узуновиќ, „Читателот во земјата на романите или за нишката на Шехерезада“, во: Итало Калвино, Ако една зимска ноќ некој патник. Скопје: Магор, 2012, стр. 226.
 2. Italo Kalvino, Kosmikomike: stare i nove. Beograd: Paidea, 2008.