{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Thuja|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}

Туја е зимзелено растение, дрво, кое е автохтоно за источна Канада и поголемиот дел од северноцентрални и источни САД.[2] Често се одгледува како орнаметно растение.

Туја
Thuja occidentalis.jpg
Leaves and immature cones
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Thuja
Вид: Туја
Биномен назив
Thuja occidentalis
L.
Natural range

ОписУреди

За разлика од западен црвен кедар, северниот бел цедар е мало до средно растение, кое расте до 15 метри , со 0.9 метри пречник на труп, по исклучок може да порасне до 38 метри, со 1.8 метри пречник на труп.

НаводиУреди

  1. Farjon, A. (2013). Thuja occidentalis. Црвен список на загрозени видови. 2013: e.T42262A2967995. doi:10.2305/IUCN.UK.2013-1.RLTS.T42262A2967995.en.
  2. „Thuja occidentalis“. База на GRIN. (англиски)

Надворешни врскиУреди