Растителнојадно животно

(Пренасочено од Тревопасни животни)

Растителнојадно животно (тревопасно животно) — животни се хранат со растенија, за разлика од месојадните, кои се хранат со месо. Животните што јадат и месо и растенија се нарекуваат сештојадци.

Елени се хранат со зеленило