Трансавангардата е движење во италијанската уметност што се развивало во доцните 1970-тите и во текот на 1980-тите[1] Самиот термин, трансавангарда, го измислил и применил Аквиле Бонито Олива,[2] критичар и историчар на уметност.[3][4] Се смета за противтежа на концептуалната уметност и Arte povera. Уметниците од оваа насока имаат за цел ликовно да реализираат подсвесно и потиснато. Тие користат субјективен знаковен јазик кој практично е невозможно да се дешифрира.

Ова уметничко движење одговорило на експлозијата на концептуалната уметност која ги пронашла многуте медиуии на изразување, со оживување на сликарството и повторно воведување на емоции - особено радост - во цртежот, сликарството и скулптурата.[5] Трансавангардата го означила враќањето на фигуративната уметност, како и на митските слики, кои повторно биле откриени за време на кулминацијата на движењето.[6] Уметниците ја оживеале фигуративната уметност и симболизмот, кои поретко биле користени во движењата по Втората светска војна, како што е минимализмот. Главни трансавангардни уметници биле Сандро Чија,[7][8] Франческо Клементе,[9][10] Енцо Куки, Мимо Германа, Нино Лонгобарди, Никола де Марија и Мимо Паладино.

Во 1982 година, делата на Чија, Куки и Лонгобарди биле вклучени во изложбата „Италијанска уметност сега: американска перспектива“ во музејот Соломон Р. Гугенхајм во Њујорк.

Наводи уреди

  1. Chilvers, Ian and John Glaves-Smith. A Dictionary of Modern and Contemporary Art. Oxford University Press (2009), p. 503
  2. Chilvers, Ian (1999). A Dictionary of Twentieth-Century Art. Oxford University Press. стр. 620. Архивирано од изворникот на 2017-08-16. Посетено на 2023-03-12.
  3. Nieves, Marysol (2011). Taking Aim! The Business of Being An Artist Today. Fordham University Press. стр. 236. Архивирано од изворникот на 2017-04-01. Посетено на 2023-03-12.
  4. „The 1980s“. La Biennale. Посетено на 24 January 2014.
  5. Derwent, Charles (12 September 1999). „Visual Art: Land of the Living Dead Mimmo Paladino South London Gallery, London“. The Independent (бара претплата). Архивирано од изворникот на 26 January 2014. Посетено на 24 January 2014.
  6. Hawlitschka, Ursula (August 2000). „Enzo Cucchi and the Transavantgarde: Are We In An Abyss of Seeing?“.
  7. Daniel Soutif (1 February 2003) Trans-Avanguardia. Artforum International.
  8. Monica Bohm-Duchen (2003). Chia, Sandro. Grove Art Online. Oxford: Oxford University Press. :10.1093/gao/9781884446054.article.T016388. (бара претплата).
  9. Alex Bacon (3 May 2013). Francesco Clemente in Conversation with Alex Bacon. Brooklyn Rail.
  10. Seidel, Max. Francesco Clemente: The Tarots. Hirmer Publishers. 2012. 9783777445212

Надворешни врски уреди