Тиха (грчки: Τύχη,[1] значи среќа; римска верзија: Фортуна) таа ја контролирала среќата и просперитетот на градот. Таа е ќерка на Афродита и Зевс или Хермес.

Тиха од Антиохија.

Во литература, и биле дадени повеќе генологии, како ќерка на Хермес и Афродита или е сметана како една од Океанидите. Таа била поврзувана со Немезида и Агатос Даимон (добар дух).

Грчкиот историчар Полибиј мислел дека кога не постојат причини за поплава, суша или студ дури и во политиката, тогаш причината за ова била Тиха.[2]

Обожување

уреди
 
Остатоците на храм посветен Тиха

Почесто во Хеленистичкиот период, градовите ги измислиле своите верзии на Тиха.

Тиха имала храмови во Цесареја, Антиохија, Алесандрија и Цариград. Во Александрија Тихаеон, храмот на Тиха бил опишан од Либаниус како еден од највеличенствените во целиот хеленистички свет.[3]

Наводи

уреди
  1. Greek pronunciation
  2. Polybius.
  3. Libanius, in Progymnasmata 1114R, noted by Spyridakis 1969:45.