Тахиќанка и момче

Тахиќанка и момче — слика од 1899 година на Пол Гоген, сега во музејот Нортон Сајмон, на кој му била донирана во 1976 година.[1]

Тахиќанка и момче
Tahitian Woman and Boy.jpg
Творец Пол Гоген
Година 1899
Димензии 94,6 см × 61,9 см
Место Музеј Нортон Сајмон

Во 1964 година, сликата била купена на аукција од американските трговци Хамер Галериз, откако нејзината локација не била позната 40 години. Била сместена во оддалечениот замок Ардрос на шкотските висорамнини, откако била купена во 1923 година за 1.200 фунти.[2]

НаводиУреди

  1. „Catalogue entry“.
  2. „A 'LOST' GAUGUIN BRINGS $252,000; Local Gallery Buys 'Tahiti an Woman and Boy' in London“. The New York Times. Посетено на 8 January 2020.