Сутрајана ― индо-тибетска трикратна класификација на јаните. Јана е будистички начин на вежбање што води до остварување на празнината. Трите јани на Сутрајана се Сравакајана или Пратјекабудајана, Махајана и Ваџрајана. Третата Јана, Ваџрајана, се состои од Тантрајана и Дзогчен.

ИзвориУреди

  • Norbu, Chögyal Namkhai (1999). The Crystal and the Way of Light: Sutra, Tantra and Dzogchen. Snow Lion Publications. ISBN 978-1-55939-135-1.