Судска антропологија

применета гранка на антропологијата за судски цели

Судската антропологија (или „форензичка антропологија“) е примена на науката за физичка антропологија и човечка oстеологија во правна поставеност, најчесто во кривичните предмети, каде што остатоците на жртвата се во напредна фаза на распаѓање. А судсарски антрополог може да помогне во идентификацијата на починатите лица чии остатоци се распаднати, изгорени, осакатени или на друг начин непрепознатливи. Придавката "судски" се однесува на примената на ова поле на науката до судот на правото.

Черепи

Преглед уреди

 
Човечки остатоци

Судски антрополошки техники може да се користат при обновување и анализа на човечки остатоци. Судските анализи ја утврдуваат возраста, полот, раста, потеклото, и доказите за проценка на географското потекло на поединецот, како и да се утврди дали поединецот бил погодена од случајна или насилна траума или болест пред или за време на смртта. Судски антрополози често работат со судските патолози, одонтолози и истражувачите на убиства за да се идентификува починатиот, да се откријат докази за траумата, како и одредување на посмртен интервал. Иако тие обично немаат правно овластување да ја прогласат официјалната причина за смртта, која е работа на судските патолози, нивните мислења се земени предвид од страна на медицинскиот испитувач. Тие, исто така може да сведочат во судот како вештаци. Податоците од некои ретко користени техники, како судска реконструкција на лице, се недозволени, како судски докази во САД

Во САД уреди

Физичката антропологија е една од дивизиите на Американската академија за криминалистички науки. Две од најважните истражувачки збирки на човечки скелетни остатоци во САД се Хаман-Тод колекцијата, сместен во Кливлендскиот природонаучен музеј и збирката Тери, сместена во Смитсоновата установа. Овие колекции се важна историски основа за статистичките анализи е потребни за да се направат проценки и прогнози од пронајдени остатоци.

Судски антрополози уреди

Има неколку луѓе кои себеси се идентификуваат како судски антрополози, и во САД и Канада, има помалку од 100 антрополози сертифицирани како дипломати на Американскиот одбор за судска антропологија. Повеќето дипломати работат во академската област и се консултирани за случаи, кога има потреба.

Историја уреди

Судска антропологија, под-областа на применетата антропологија и физичка антропологија, користи крос-дисциплинарен пристап за да се идентификува идентитетот на поединецот, времето, причината за смртта, и начинот на кој настанало смрт. Оваа дисциплина има постигнато големо признание во Северна Америка и, како и другите дисциплини, тоа има свои етички кодекс за практика меѓу другото наведено во областа на антропологијата. Судска антропологија напредувала од периферна активност на формално признаена дисциплина во раните 1970-ти. Канада и САД имаат многу посветени професионалци во секоја држава, провинција и територија кои работат во областа на судската антропологија; ова го вклучува главниот вештак или главниот медицински испитувач. Како дел од идентификување на идентитетот на поединецот може да се анализира следново: возраст, раст, потекло и пол. Да се оцени времето кога настанала смртта и причините за смртта, многу луѓе од различни професионални области во судското поле можат да помогнат; овие области вклучуваат: патологија, токсикологија, хемија, биологија, одонтологија, ентомологија, и психијатрија меѓу другите. Сите професионалци во секоја судска област се клучен дел од процесот на идентификување на идентитетитетот на поединецот. Иако судска антропологија како дисциплина официјално започна во раните 1970-ти, првиот судсарски документ кој бил признаен е напишан од Томас Двајт. Есејот кој освоил награда со наслов "Идентификација на човечки скелет " бил успех во 1878 година. Овој успешен документ бил проследен со успешна судска постапка за користење на судски истражувања во 1897 година. Адолф Лутгерт бил просперитетен произведувач на колбаси чијшто бизнис почнал да пропаѓа. Лутгерт тврдел дека неговата сопруга избегала со друг маж, но пребарување на неговата фабрика довела до одвратен мирис на дното на една голема бочва. Таму имало два прстени од неговата сопруга, и неколку мали коски, така што Лутгерт бил обвинет за убиство на неговата сопруга. Џорџ Дорси бил првиот експерт по аналитичка форензика кој добил докторска диплома по антропологија од Харвард. Тој беше доделен на случајот Лутгерт и ги открил своите наоди во Судот. Меѓу коските и прстените, имало и други докази што му донеле победа на Дорси. Овој случај се стекнал со национално признание и за неколку месеци, продажбата на колбаси престанала затоашто се шпекулирало дека парчиња од сопругата на Лутгерт се мешале со производот.

Примена уреди

Во рамките на судска антропологија постојат многу дисциплини на специјалисти, еден од кои е остеологија.За основните цели на идентификација по судска антропологија, остеолошка анализа на возраст, раст, потекло, и полот на скелетни остатоци се првите утврдени. Истражувачот може да најде докази за причината и начинот на смртта;. Меѓутоа, кога месото е сè уште на коските, степенот на распаѓање е забележан и времето по смртта може да биде поефикасно проценета. Кога се идентификува возраста и раста, даден е широк опсег, а не конечен број. Бидејќи исхраната на поединецот може да влијае врз коскената структура, физиолошка старост се проценува врз основа на состојбата на коските. Начинот на живот, игра голема улога во растот и распаѓањето на коските. Затоа возраст се забележува опсег на веројатност. Се применува спектар за да се одреди растз врз основа на должината на коските, се применува на одредена математичка равенка .

Етика уреди

Сите процедури за идентификување на човечки остатоци доаѓаат со Кодексот на етика и во Канада и во САД. Водич за етичкиот кодекс во антрополошките студии, вклучувајќи ја и областа на биолошката и судската антропологија, е обезбедена од страна на Американската антрополошка асоцијација (ААА), каде етиката е вклучена во сите области на антропологијата . Кога судски антрополог е обвинет за дискутабилно однесување во врска со тоа ракува со збирот на човечките остатоци, последиците можат да бидат екстремни. Судски антрополог може да може да се соочи со кривично обвинение.

Значајни судски антрополози уреди

 • Џон Лоренс Ејнџел(1915-1988)
 • Вилијам М. Бас
 • Хју Е. Бериман
 • Сју Блек
 • Џејн Е. Буикстра
 • Керен Рејми Барнс (1948-2012)
 • Мајкл Финеган
 • Џорџ Гил
 • Ричард Јанц
 • Елис Р. Керлиеви (1924-1998)
 • Вилијам Р Неапол (1937-1997)
 • Елизабет Мареј
 • Фреди Пекерели
 • Кати Рајс
 • Клајд Сноу
 • Милдред Тротер (1899-1991)
 • Даглас Х. Убеллејкер
 • Кјуал Кришан