Судењата во чистката се советски судења на критичарите на Јосиф Сталин. По убиството на Сергеј Киров, угледните болшевици биле обвинети за заговор за да се симне Сталин од власта. Во три широко публикувани случаи на судење (1936-38), кои претставувале признанија здобиени со тортура или фабрикувани од тајната полиција, обвинетите биле прогласени за виновни и погубени или затворени. Бројни затворени за јавноста судења на советските раководители биле одржани во масовната чистка во вооружените сили. Судењата ги елиминирале сите потенцијални соперници на Сталин.[1]

Наводи

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 9, стр. 101