Срцев залисток

Срцевите залистоци овозможуваат течење на крвта низ срцето во еден правец.

Срцеви залистоци
Heart diagram-en.svg
Положбата на залистоците во срцето
Податоци
СистемКардиоваскуларен
Назнаки
FMAFMA:7110
Отворање и затворање на срцевите залистоци

Кај цицачите постојат четири срцеви залистоци: