Споменик на башкирските жени

Споменик на башкирските жени во регионот Самара е споменик посветен на башкирските жени, во селото Мала Малишевка.

Споменикот на башкирските жени. Мала Малишевка. Во регионот Самара.

ИсторијаУреди

 
Натпис на споменикот

Мала Малишевка е село кое постои од доцниот 17 век. Името го добило по презимето Малишев. Според легендата, жена била водач на Башкирите, и нејзиниот одред загинал на ова место во борба со Козаците од Самара. Споменикот во чест на оваа и други храбри жени бил подигнат во Мала Малишевка.[1]

НаводиУреди

Надворешни врскиУреди

Видео на YouTube Споменикот во Мала Малишевка