Спиро Ампов — македонски револуционер и член на Македонската револуционерна организација.[1]

Спиро Ампов
Роден Виница
Починал 1897

ЖивотописУреди

Спиро Ампов бил роден во Виница. По професија бил трговец. По зачленување во Организацијата, добил задача да организира канал за оружје и опрема од Виница до Ќустендил. Починал во 1897 година, како резултат на жестоките измачувања од турската власт, за време на Виничката афера на ТМОРО.

НаводиУреди

  1. Енциклопедија ВМРО, Скопје, 2015, стр. 7