Европска дебелоглавка

Европска дебелоглавка
Мажјак
Женка
Неоценет (МСЗП 3.1)
Научна класификација
Царство: Animalia
Колено: Arthropoda
Класа: Insecta
Ред: Lepidoptera
Семејство: Hesperiidae
Род: Thymelicus
Вид: T. lineola
Научен назив
Thymelicus lineola
(Ochsenheimer, 1808)

Европската дебелоглавка (Thymelicus lineola) е пеперутка од семејството на пеперутки Дебелоглавки. Пеперутката ја има и во Македонија.

Опис уреди

Распонот на крилјата е 2,5 до 2,9 см. Многу е слична со Малата дебелоглавка. Тие се разликуваат само по долниот дел од антените, европската има црн долен дел на антени, а малата има портокалови. Пеперугата може да се најде низ цела Европа, Северна Африка, и Средна Азија. Во Америка е случајно донесена и се расширила во јужна Канада.[1] и во неколку северни држави на САД.[2]

Животен циклус уреди

Јајцата се полагаат на стеблата на тревките каде остануваат цела зима. Дебелоглавката претпочита Dactylis glomerata.Се храни и со Holcus mollis, Elymus repens, Phleum pratense, Alopecurus pratensis, Brachypodium sylvaticum и Brachypodium pinnatum. Гасениците се појавуваат во пролет и се хранат до јуни кога се подготвува за кукла. Возрасните единки летаат од јули до август. Тие се дневни пеперуги.[3] Јајцата се овални и зеленкасто-жолти. Гасениците се зелени, а ларвите се кафени.

Галерија уреди

Наводи уреди

  1. European Skipper, Butterflies of Canada
  2. „European Skipper“. Butterflies and Moths of North America. Архивирано од изворникот на 5 May 2009. Посетено на 14 May 2010.
  3. Fullard, James H. & Napoleone, Nadia (2001): Diel flight periodicity and the evolution of auditory defences in the Macrolepidoptera. Animal Behaviour 62(2): 349–368. PDF fulltext Архивирано на 15 јуни 2007 г.doi:10.1006/anbe.2001.1753
  • Asher, Jim et al.: The Millennium Atlas of Butterflies of Britain and Ireland Oxford University Press

Надворешни врски уреди