Разлика помеѓу преработките на „Устав на ВМОРО“

Додадени 75 бајти ,  пред 11 година
нема опис на уредувањето
*''''Член 3. За отстранување на таа цел организацијата се бори против шовинистичките пропаганди и национални расправи кои го цепат и омаловажуват населението во неговата борба против општиот непријател, дејствува за внесување на револуционерен дух и сознание и ги употребува сите средства и усилби за поскорешно и понавремено вооружување. Таа се грижи за културното и економското издигнување на организираното население и ја потпомага неговата легална борба против турската власт.''''
*'''''Член 4. Организацијата се состои од месни револуционери на секое одделно место(село или град)'''''<ref><small>''Устав на ВМОРО''</small></ref>
 
*'''''Член 5. Член на [[ВМОРО]] може да биде секој кој живее во Европска [[Турција]] без разлика на пол, вера, народност и убедување.'''''
 
*'''''Член 18. Врз основа на овој устав е изработен подетален правилник на организацијата.'''''
 
==Извори ==