Сварог: Разлика помеѓу преработките

Додадени 8 бајти ,  пред 13 години
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Нема опис на уредувањето
 
==Сварожиќ==
Сварожиќ поспоред повеќето извори бил бог на сонцето, персонификација на огнот, а некаде и бог на ветриштата. Според старите извори Словените му се молеле на огнот именувајќи го со името Сварожиќ. Деминутивниот облик веројатно следел по верувањата дека е тој син на Сварог, за што кај русите постојат и пишани податоци. Кај Јужните Словени името на сварогСварог се задржало во некои коледарски божиќни песни каде во прославите на раѓањето на новото сонце дошло до блага идентификација на Сварожиќ и раѓањето на малиот христијански бог. Меѓу Словенските народи се појавува и идентификација помеѓу Сварожиќ и Дажбог, но и можноста и двата да се синовите на Сварог.
 
'''Литература:'''