Разлика помеѓу преработките на „C Sharp“

Нема измена во големината ,  пред 7 месеци
нема опис на уредувањето
}}
 
Овој'''C#''' — програмски јазик е создаден од [[Microsoft]] под иницијатива на Microsoft. NET, а потоа одобрен како стандарден од Ecma (ECMA-344) и ISO (ISO/IEC 23270). C# е еден од програмските јазици дизајнирани за Common Language Infrastucture .
C# е едноставен, модерен, повеќенаменски програмски јазик. Тимот кој го создаде овој програмски јазик е предводен од Andreas Hejlsberg, дизајнер на Борландовиот Turbo Pascal. C# има објектно-ориентирана синтакса која се базира на C++. Во почетокот е именуван како Cool, што e всушност кратенка од “C-like Object Oriented Language”. Во јули 2000 година, кога Microsoft го објави проектот, на овој програмски јазик му беше дадено името C#.NET Framework 3.5 во 2007 година. Последна верзија е C# 7.0 која беше претставена во 2017 заедно со Visual Studio 2017.
 
2. Референтни типови
 
Вредносните типови се просто множество на податоци.Вредносните типови се извлечени од System.ValueType, секогас имаат стандардна вредност и секогаш можат да се креираат и копираат. Недостатоци на вредносните типови се тоа што не можат да црпат податоци еден од друг (но можат да се поврзат) и не можат да имаат стандарден конструктор (не можат да бидат градени според некои принципи или критериуми). Примери за вредносни типови се некои од примитивните типови како што е int , float, char и System.DateTime.
 
За разлика од вредносните, референтните типови имаат претстава за референтен идентитет – секој пример на референтен тип по природа е различен од секој друг пример, дури и ако податоците на двата примери се исти. Тоа е резултирано од еднаквоста и нееднаквоста на референтните типови, Со тоа се тестира референтноста пред структурната еднаквост, пред операторите кои одговараат на тоа да бидат преоптоварени (како случајот со System.String). Во глобала, не е секогаш возможно да се создава пример на референтен тип, ниту да се копира постоечки пример или да се изврши вредносна споредба на два постоечки примери, иако посебни референтни типови можат да обезбедат такви сервиси со изложување на заеднички конструктор или со кореспондирачко поврзување (како ICloneable или IComparable). Примери за референтни типови се object (основна класа за сите други C# класи), System.String и System.Array .
 
Двата типа се растегливи со типови избрани од корисникот.
Заради техничките ограничености на дисплејот (фонтовите,пребарувачите итн.) и фактот што sharp симболите (♯, U+266F, MUSIC SHARP SIGN) не се претставени на стандардната тастатура,бројниот знак (#, U+0023, NUMBER SIGN) беше одбран да го претставува остриот симбол во пишаното име од програмскиот јазик.
Оваа конвенција е одразена во ECMA-334 C# Language Specification. Како и да е, кога е практично да се направи така (на пример во рекламирањето или во бокс артот), [[Microsoft|Микрософт]] (анг. Microsoft) го користи одредениот музички симбол.
Шарп наставката е користен од голем број на други .NET јазици кои се варијанти од постоечките јазици вклучувајќи J# ( .NET јазик исто направен од Микрософт кој е добиен од Јава 1.1) А# (од Ада) и функционалнот Ф#. Оригиналното применување од Еиффел за .NET беше наречено Еиффел#. Име коешто е сменето сега кога целиот еиффел јазик е поддржан. Наставката е исто така користен за библиотеки како што е Гтк# ( .NET корица за ГТК+ и други ГНОМ библиотеки), Кокоа# (корица за Кокоа) и Qt# (.NET јазик поврзан за Qt китот со алатки).
{{Ризница-врска|C Sharp}}
 
Анонимен корисник