Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Селска чешма“

нема опис на уредувањето
::P.S. Погоре предложив да се размисли замена на „лозинка“ со „клучен збор“ или „клуч“, така што не стојам цврсто за тоа да се употребува „јавка“. Во одбрана сум на Бојан затоа што мислам дека е во право кога се повикуа на употребата на „јавка“ согласно речникот.--[[User:Kiril Simeonovski|Kiril Simeonovski]] <small>([[User talk:Kiril Simeonovski|разговор]])</small> 13:54, 7 февруари 2020 (CET)
:{{одговор|Kiril Simeonovski}} Не измислувајте работи со „ако го има во речникот...“. Го има, како архаичен збор, и постојат правила за тоа како и кога може да се користи (пишав погоре). Измената Бојан што ја направил, е злоупотреба на алатките што му се доверени. Ако не го врати назад она што самоволно го изменил а е погрешно, ќе треба да бараме помош од стјуард. Поздрав - [[User:Виолетова|Виолетова]] <small>([[User talk:Виолетова|разговор]])</small> 14:02, 7 февруари 2020 (CET)
::: Не разбирам кој си доѕволувадозволува на место како што е Википедија за која се трудиме да биде исправна и да се прифати како дел од современата можност за дополнување на знаење вака паушално да си игра некој со јазик (убедена сам дека јазикот не му е струка); легитимен збор е лозинка, секако дека е прифатен од некаде, но е, коренот на „јавка“ е јавување, најава, а не лозинка, и ако ја наоѓате во речникот треба да се види коренот, верувајте дека во архаичното време сме немале лозинки во денешната смисла, туку на смисла на тајни зборови за поминување и нешто сл. Значи стварно не сииграјте со јазикот, сите нормални луѓе ќе не сметаат за “шарлатани“; и ова „шарлатани“ го има во речникот, ама легитимно не е наш збор. ПоѕдравПоздрав. [[User:Gordi|Gordi]] <small>([[User talk:Gordi|разговор]])</small> 15:19, 7 февруари 2020 (CET)gordi