Разлика помеѓу преработките на „Функција (математика)“

нема опис на уредувањето
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
Кон крајот на [[XIX век]], поимот за функција ги надминал рамките на бројните системи. Први од овој вид биле [[Вектор-функција|вектор-функциите]], а наскоро [[Готлоб Фреге]] ги вовел логичките функции ([[1879]]), а по појавата на [[Теорија на множества|теоријата на множествата]], [[Дедекинд]] ([[1887]]) и [[Пеано]] ([[1911]]) ја формулирале современата универзална дефиниција.
 
==<u>Дефиниции</u>==
Постојат две дефиниции за функција:
 
Анонимен корисник