Оперативен систем: Разлика помеѓу преработките

[непроверена преработка][проверена преработка]
Избришана содржина Додадена содржина
Vlad5250 (разговор | придонеси)
Нема опис на уредувањето
Vlad5250 (разговор | придонеси)
Ред 13:
===На почетокот===
{{ОС}}
Во раните 60-ти год. комерцијалните комјутерски трговци набавиле доволно пространи алатки за насочување на развојот, распоредување и за извршување на работи на пакетно ориентираните процесирачки системи. Примерите беа произведени од страна на [http://en.wikipedia.org/wiki/UNIVAC [UNIVAC]] од HKho и [http://en.wikipedia.org/wiki/Control_Data_Corporation [Control Data Corporation]], меѓу друѓите.
 
Оперативните системи во почетокот се развивале на [http://en.wikipedia.org/wiki/Mainframes[Мејнфрејм mainframesсметач|мејнфрејми]] ( големи сметачи), а подоцна оригиналните оперативни системи за микрокомпјутерите, во исто време можеле да подржат само една програма, барајќи само еден основен распоредувач. Секоја програма била под комплетна контрола на машината додека таа се извршувала.
 
Во 1969-70, UNIX прво се појавил на [http://en.wikipedia.org/wiki/PDP-7 [PDP-7]], а подоцна на [http://en.wikipedia.org/wiki/PDP-11 [PDP-11]]. Наскоро тој станал способен да произведува делење на времето низ платформата со користење на preemptive multitasking, напредно управување на меморијата, заштита на меморијата, и хост од другите напредни карактеристики. UNIX наскоро добил популарност како оперативен систем за mainframesмејнфрејми и миникомпјутери.
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/MS-DOS [MS-DOS]] обезбедуваат многу оперативни системи со карактеристики, како диск пристап. Меѓутоа, многу DOS програми го заобиколуваат целосно и директно се извршуваат на хардверот. IBM верзијата, [http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC[IBM PC-DOS |PC DOS]], се извршува на IBM микрокомпјутерите, вклучувајќи ги [http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC [IBM PC]] и [http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC_XT [IBM PC XT]] и MS-DOS дошле во распространета употреба ма клонови на овие машини.
 
Компјутерите комапатибилникомпатибилни со [http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC_compatible[складност со IBM PC|IBM PC][http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC_compatible] ]исто така можат да го извршат Microsoft [http://en.wikipedia.org/wiki/Xenix [Xenix]], оперативен систем сличен на UNIX од раните 1980-ти. Xenix бил тешко продаван од Microsoft како повеќекорисничка алтернатива во неговиот единствен кориснички [http://en.wikipedia.org/wiki/MS-DOS [MS-DOS]] оперативен систем. Процесорите на овие персонални компјутери не можат да ја олеснат заштитата на меморијата на јадрото или да овозможат дуален режим на операција, така што Xenix би се потпирал на кооперативенкооперативна multitaskingповеќезадачност и би немал заштитена меморија.
 
[http://en.wikipedia.org/wiki/IBM_PC_AT [IBM PC AT]] базиран на 80286 беше првиот IBM компатибилен персонален компјутер способен да користи режим на дуална операција, произведувајќи заштита на меморијата. Меѓутоа, присвојувањето на овие карактеристики од страна на софтверските трговци задоцнило поради многубројните грешки во нивната имплементација на 286 и биле единствено широко прифатени со пуштањето во употреба на Intel [http://en.wikipedia.org/wiki/80386 [80386]].
 
Класичниот [http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS [Mac OS]] и [http://en.wikipedia.org/wiki/Microsoft_Windows [Microsoft Windows]] 1.0-3.11 подржувале само кооперативен[http://en.wikipedia.org/wiki/Cooperative_multitasking[кооперативна multitaskingповеќезадачност]] (Windows 95, 98, & ME подржувале preemptive multitasking само кога се извршуваат 32-битни апликации, а наследените 16-битни апликации извршувајќи ги со употреба на кооперативен multitasking), и биле многу ограничени во нивните способности за да можат да земат предности во заштитената меморија. Апликациските програми кои се извршуваат на овие оперативни системи мора да го добијат процесорското време од страна распоредувачот, кога тие не го користеле, или под default, или преку повик на некоја функција.
 
Јадрото на основниот оперативен систем на [http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_NT [Windows NT]] кое било дизајнирано од истиот тим како и VMS на [http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_Equipment_Corporation [Digital Equipment Corporation]], UNIX-like оперативен систем кој произведува заштитен режим на работа за сите кориснички програми, заштита на меморијата на јадрото, подршка на виртуелните датотечниподатотечни системи, preemptive multitasking.
 
Класичниот [http://en.wikipedia.org/wiki/AmigaOS [AmigaOS]] и веризиитеверзиите на Microsoft Windows од [http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_1.0 [Windows 1.0]] до [http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Me [Windows Me]] немале соодветна трага до ресурсите кои биле алоцирани од страна на процесите за време на извршувањето. Ако процесот морал да заврши, ресурсите може да не биле ослободени од новите програми сè додека машината не се рестартирала. Amiga OС имал preemptive multitasking.
 
===Mainframes===