Разлика помеѓу преработките на „Ромул и Рем“

→‎Митологија: Ги одделив зборовите открил и овчарот
(→‎Митологија: Ги одделив зборовите открил и овчарот)
 
По смртта на [[Енеја]], со Алба Лонга владале његовите потомци, а кога на престол дошол потомок на Енејев, Нумитор, од престол го свргнал братот Амулиј. По преземање на престол, Амулије го убил синот на Нумитор, а неговата ќерка Реа Силвија ја пратил во храмот на божицата на домашното огниште [[Веста]]. Амулиј Реа Силвија ја поставил за „''весталка''“ - свештеница [[Веста]], заѓто знаел дека „''весталке''“ не смеат да се мажат, со што Нумитор ќе остане без потомство.
 
Иако Реа Силвија била свештенчка во неа се вљубил богот на војна[[Марс (бог)|Марс]], и таа наскоро му родила близанци - Ромул и Рем. Кога кралот Амулиј дознал што се случоло, плаѓејќи се дека браќата ќе му ја одземат власта кога ќе пораснат му наредил на својот роб близнаците да ги фрли во реката [[Тибар]]. Ромул и Рем водата ги исфрлила на брегот, во подножјето на планината [[Палатина]], на еден од седумте ридови. Во близина на брегот била волчицата Мартиа - волчицата на богот Марс која е денас симбол на градот Рим. Таа ги нахранила децата со своето млеко и ги одгледала. По некое време децата и волчицата ги откриловчарототкрил овчарот. Тој ги зел децата со помош на својата жена Аке Ларенција, ги одгледал без да знае кои се и која им е судбината.
 
Кога Ромул и Рем пораснале и ја дознале вистината го свргнале кралот Амулиј од власта, Ромул го убил кралот Амулиј и власта му ја вратил на својот дедо Нумитор.
Анонимен корисник