Молекуларна физика: Разлика помеѓу преработките

Создадено преведувајќи ја страницата „Molecular physics
(Создадено преведувајќи ја страницата „Molecular physics“)
(Создадено преведувајќи ја страницата „Molecular physics“)
Молекуларна физика е изучување на физичките својства на молекулите, хемиските врски помеѓу атомите , како и на [[молекуларната динамика]]. Нејзините најважни експериментални техники се различните видови на [[спектроскопија]]; исто така се користи и [[расејување]]. Оваа област е тесно поврзана со [[Атомска физика|атомската физика]] и во голема мера се поклопува со [[теоретската хемија]], [[Физичка хемија|физичката хемија]] и хемиската физика.
 
Во прилог на електронските побудувачки состојби, кои се познати од атомите, молекулите покажуваат ротациони и вибрациони режими чии  [[Енергетско ниво|енергетски нивонивоа]]<nowiki/>а се квантувани. Најмалите енергетски разлики постојат меѓу различните ротациони состојби: чистиот ротационен [[спектар]] е далеку во [[Инфрацрвено зрачење|инфрацрвениот]] регионот (околу 30 - 150 [[Микрометар|µm]] [[бранова должина]]) од [[Електромагнетен спектар|електромагнетниот спектар]]. Вибрациониот спектар е во близина на инфрацрвениот (за 1 - 5&#x20;µm) и спектрите што произлегуваат од електронските транзиции се претежно во видлививиот и [[Ултравиолетово зрачење|ултравиолетовиот]] регион. Од мерење на ротациони и вибрациони спектри,  својствата на молекулите како што е растојанието помеѓу јадрата може посебно да се пресмета.
 
Еден важен аспект на молекуларната физика е дека од суштинско значење [[Атомска орбитала|за атомска орбитална]] теорија во областа на атомска физика која се проширува до [[молекуларната орбитална]] теорија.
21

уредување