Трансмексикански Вулкански Појас: Разлика помеѓу преработките

с
нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
 
== Историја ==
<div style="text-align:justify; margin-right:280px;">Транс-мексиканскиот вулкански појас се простира преку централно-јужниот дел на [[Мексико]], од [[Тихи океан|Тихиот океан]] до [[Мексикански залив|мексиканскиот залив]] помеѓу 18°30'[[север|С]] и 21°30'[[север|С]], стоејќи на јужниот крај на [[Северноамериканска тектонска плоча|северноамериканската тектонска плоча]]. Ова е приближно околу 1000 [[километар|км]], од кои 90-230 [[километар|км]] спаѓаат во источно-западниот активен лак кој опфаќа површина од околу 160000 [[Квадратен километар|км²]]. Во текот на неколку милиони години, со [[субдукција]] на [[Кокосова плоча|кокосовата плоча]] и плочата [[Тектонска плоча Ривера|Ривера]] под [[Северноамериканска тектонска плоча|северноамериканската тектонска плоча]] долж северниот крај на [[Среден Американски Рог|средниот американски рог]] се формирал транс-мексиканскиот вулкански појас. Транс-мексиканскиот вулкански појас е единствен вулкански појас од ваков вид; не е паралелен со [[Среден Американски Рог|средниот американски рог]], и многу од главните [[Стратовулкан|стратовулкани]] се позиционирани косо на општата положба на лакот. Во прилог на физиографските комплексности, неверојатни композиции од различно-доминантни субдукциски поврзани продукти се во контраст со меѓу-плочните геохемиски модели. Многуте интригантни аспекти на појасот поттикнале неколку хипотези базирани на типичното сценарио за субдукција; меѓу-плочни [[Пропусни трансформирачки грешки|пропусни трансформирачки грешки]], [[Земјин плашт|земјин плашт]], [[Земјин рифт|земјин рифт]] и скок преку [[Источно пацифички гребен|источно пацифичкиот гребен]]. Овие карактеристики се делумно поврзани со реактивирањето на системите за рана грешка за време на еволуцијата на транс-мексиканскиот вулкански појас. Кршливоста, [[Кинематика|кинематиката]] и староста дефинираат комплексна низа од мноштво на фактори кои влијаеле на деформацијата на појасот. Во овие карактеристики не се исклучуваат ни големи [[Стратовулкан|стратовулкани]], вклучувајќи ги и [[Моногенетички вулкански конуси|моногенетичките вулкански конуси]], [[Штитест вулкан|штитестите вулкани]], комплекси од [[Лавински куполи|лавински куполи]] и големи [[купа|купи]].</div>
<hr style="height:2pt; visibility:hidden;" />
<div style="text-align:justify;>Во овие карактеристики не се исклучуваат ни големи [[Стратовулкан|стратовулкани]], вклучувајќи ги и [[Моногенетички вулкански конуси|моногенетичките вулкански конуси]], [[Штитест вулкан|штитестите вулкани]], комплекси од [[Лавински куполи|лавински куполи]] и големи [[купа|купи]].</div>
 
== Геологија ==
<div style="text-align:justify;>Пред формирањето на транс-мексиканскиот вулкански појас, постариот соседен вулкански појас [[Сиера Мадре Оксидентал]] се протегал во областа. Продолжувајќи во периодот на [[еоцен]], [[Пост-Ларамидска деформација|пост-ларамидската деформација]], субдукциски поврзан вулканизам го формирал [[Сиера Мадре Оксидентал]], силицијумски вулкански лак во палео-субдукциската зона од брегот на [[Баха Калифорнија]], пред поделбата на полуостровот. Во доцниот [[еоцен]] до средниот [[миоцен]], ротацијата на вулканскиот лак се движела спротивно од стрелките на часовникот и преминала од некогашниот активен [[Сиера Мадре Оксидентал]] во сега активниот транс-мексикански вулкански појас. До средниот [[миоцен]], транзицијата од силицијумска до во поголем дел на мафична композиција на вулканскиот лак била комплетирана, што се смета за почеток на транс-мексиканскиот вулкански појас. Поради ортогоналната ориентација на транс-мексиканскиот вулкански појас во однос на трендот на мексиканските тектонски провинции, пред-кредалниот [[Темел (геологија)|темел]] е многу хетероген. Транс-мексиканскиот вулкански појас источно на 101°[[Запад|З]] лежи на пред-[[Камбриј|камбријската]] [[Група на карпи (тектоностратиграфија)|група]] на карпи, собрани на микроконтинентот [[Оаксакија]] и на [[Палеозоик|палеозојската]] [[Група на карпи (тектоностратиграфија)|група]] на карпи [[Микстеко]]. На 101°[[Запад|З]] западно, транс-мексиканскиот вулкански појас се наоѓа на врвот на композитната [[Група на карпи (тектоностратиграфија)|група]] на карпи [[Геро (група на карпи)|Геро]] - составен од [[Јура|јурачки]] до [[Креда|кредни]] морски маргинални лакови кои се изградени на [[Силициум|силицијумски]] [[Турбидит|турбидити]] од периодот на [[Тријас|тријас]] до раната [[Јура|јура]]. Составот на овие [[Втемелена карпа|втемелени карпи]] резултира со широчина од 50-55 [[километар|км]] источно од 101°[[Запад|З]] и 35-40 [[километар|км]] западно од 101°[[Запад|З]].</div>
 
== Тектонска еволуција ==