Разлика помеѓу преработките на „Претседател на Собранието на Македонија“

нема опис на уредувањето
(+потпретседатели на Собранието)
{{Шаблон:Политика на Република Македонија}}
 
'''Претседател на Собранието на Република Македонија''' — главен раководител на [[Собрание на Република Македонија|Собранието на Република Македонија]]. Претседателот се избира од редот на [[пратеник|пратениците]] со [[мнозинство гласови]] од вкупниот број пратеници (61 пратеник). [[Мандат]]от на претседателот трае четири години.
 
Претседателот на Собранието го претставува Собранието, ги свикува [[седница|седниците]] на Собранието и раководи со нив, се грижи за примена на Деловникот на Собранието, ги потпишува [[указ]]ите за прогласување на [[закон]]ите и врши други работи утврдени со [[Устав на Република Македонија|Уставот на Република Македонија]] и со Деловникот на Собранието. МоменталенАктуелен претседател на Собранието на Република Македонија е [[Талат Џафери]] од [[ДУИ]].<ref>[http://www.sobranie.mk/za-pretsedatelot.nspx За претседателот] sobranie.mk</ref>
 
==Потпретседатели==