Разлика помеѓу преработките на „Орбитален квантен број“

с
нема опис на уредувањето
с
{{внимание}}
Орбиталниот'''Орбитален квантен број''' е- [[квантен број]] за [[атомска орбитала|атомската орбитала]] што го одредува моментумот[[Импулс (механика)|импулсот]] на орбиталната аголна динамика и го претставува обликот на орбитата. Овој број е втор од низа на квантни броеви кои ја опишуваат уникатната квантна состојба на еден електрон ( другите главни квантни броеви , според спектроскопската нотација се магнетниот квантен број , и квантниот број на центрифугирање). Тоа е исто така познат како орбитален моментум на аголен квантен број , орбиталата квантен број или вториот квантен број , и е претставен со ℓ .
 
Поврзани со енергетските состојби на електроните во атомот се четири квантни броеви: n, ℓ , mℓ , и ms. Овие броеви ја претставуваат комплетна и уникатна квантна состојба на еден електрон во атомот , и ја сочинуваат нејзината бранова функција или орбитата. Брановата функција од равенката на Schrödinger се менува во три равенки, кои решени ги даваат првите три квантни броеви. Затоа, равенките за првите три квантни броеви се меѓусебно поврзани. Орбиталниот квантен број настанал во решението на поларниот дел од равенката за брановата функција како што е прикажано подолу. Да се помогне во разбирањето на овој концепт на азимут , исто така може да се проверат сферични координатни системи, и / или други алтернативни математички координатни системи покрај Декартовиот координатен систем. Општо земено, сферичните координатни системи работат најдобро со сферични модели, цилиндрични системи со цилиндри, итн.
16

уредувања