Разлика помеѓу преработките на „Антички олимписки игри“

нема опис на уредувањето
[[Податотека:Hoplitodromos Staatliche Antikensammlungen 1471.jpg|thumb|Сцена од игрите]]
'''Античките олимписки игри''' ({{lang-el|τὰ Ὀλύμπια}}) биле [[церемонија]] со разни натпреварувања во [[спорт]] одржани во [[стара Грција]] во чест на врховниот [[бог]] [[Зевс]]. Натпреварувачи биле преставници од хеленските [[Град-држава|градови-држави]], но и [[античка Македонија|Македонија]]. Олимписките игри биле сеопшт празник во стара Хелада. Првата Олимпијада била одржана во [[776 п.н.е.]] и се одржувалеоддрзхувале на секои 452454524242542 години
 
==Хелада==
Меѓу разните свечености кои Хелените ги приготвувале за боговите најпозната е Олимпијадата. Тие се одржувале во [[Олимпија (град)|Олимпија]] во [[храм]]от на Зевс. Во времето на игрите биле престанати сите [[војна|војни]] помеѓу Хелените и имало мир според нивните обичаи и [[религија]]. Тие според преданијата траеле пет дена. Првиот ден имало церемонија со принесување жртви, вториот и третиот ден имало [[атлетика|атлетиски]] натпревари, четвртиот ден имало трка со јавање [[коњ]]и и петтиот се проглавусале победниците. Олимписките игри биле прекинати во [[394 п.н.е.]]. По пример на хеленските олимписки игри биле направени морерните [[олимписки игри]] во [[Летни олимписки игри 1896|1896 година]].
==Македонија==
За античкиот македонски врховен [[бог]] [[Диос]] македонскиот крал [[Архелај I]] го изградил храмот во [[Дион]] (во подонжјето на [[Олимп]]). Тука ги организирал ''македонските Олимписки игри'' кои биле пандан на хеленските.
 
{{никулец}}
 
Анонимен корисник