Мирча Елијаде: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 6 години
нема опис на уредувањето
Нема опис на уредувањето
Елијаде смета дека желбата да се остане во митската доба предизвикува „терор на историјата“: традиционалниот човек сака да побегне од линеарниот тек на настаните. Елијаде сугерира дека напуштањето на митската мисла и прифаќањето на линеарното историско време, со целиот „терор“, е една од причините за вознемиреноста на модерниот човек.<ref>Eliade, ''The Myth of the Eternal Return'', Chapter 4; ''Myths, Dreams and Mysteries'', p.231–245</ref> Традиционалните општества во одредена мера ја избегнуваат таа вознемиреност затоа што не го признаваат историското време.
 
<!-- ++
 
-->
====''Coincidentia oppositorum''====
Eliade claims that many myths, rituals, and mystical experiences involve a "coincidence of opposites", or ''[[coincidentia oppositorum]]''. In fact, he calls the ''coincidentia oppositorum'' "the mythical pattern".<ref>In ''Patterns in Comparative Religion'' (p.419), Eliade gives a section about the ''coincidentia oppositorum'' the title "Coincidentia Oppositorum—THE MYTHICAL PATTERN". Beane and Doty chose to retain this title when excerpting this section in ''Myths, Rites, Symbols'' (p. 449).</ref> Many myths, Eliade notes, "present us with a twofold revelation":
<blockquote>On the level of pre-systematic thought, the mystery of totality embodies man's endeavor to reach a perspective in which the contraries are abolished, the Spirit of Evil reveals itself as a stimulant of Good, and Demons appear as the night aspect of the Gods.<ref name="Eliade Myths p.440"/></blockquote>
 
<!-- ++>
 
== Наводи ==
753

уредувања