Разлика помеѓу преработките на „Физоов опит“

Додадени 2.472 бајти ,  пред 4 години
Создадено преведувајќи ја страницата „Fizeau experiment
(Создадено преведувајќи ја страницата „Fizeau experiment“)
(Создадено преведувајќи ја страницата „Fizeau experiment“)
Светлосен зрак кој произлегува од изворот ''S&#x2032;'' е рефлектиран од beam splitter ''G'' и е споен во паралелен зрак од леќите L. По поминувањето на цепнатинките'' O''<sub>1</sub> и ''O''<sub>2</sub>, два светлосни зраци патуваат низ цевките ''A''<sub>1</sub> и ''A''<sub>2</sub>, низ кои водата се движи напред-назад како што покажуваат стрелките. Зраците се одбиваат од огледалото ''m'' на фокусот на леќите ''L&#x2032;'', така што едниот зрак секогаш се шири во истата насока како на движењето на водата, а другиот знак обратно од движењето на водата. Откако ке поминат напред назад низ цевките, двата зраци се спојуваат во ''S'', каде што произведуваат
 interference fringes кои може да се визуелизираат преку илустрираното дело. Шемата на мешањето може да биде анализирана за да се одреди брзината на светлината која патува по секој дел од цевката.<ref group="P" name="fiz1">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Comptes Rendus|volume = 33|year = 1851|pages = 349–355|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k29901/f351.chemindefer}}</ref><ref group="P" name="fiz2">{{Шаблон:Наведено списание|author = Fizeau, H.|title = Sur les hypothèses relatives à l'éther lumineux|journal = Ann. De Chim. Et de Phys.|volume = 57|year = 1859|pages = 385–404|url = http://gallica.bnf.fr/ark:/12148/bpt6k347981/f381.table}}</ref><ref group="S" name="Mascart">{{Шаблон:Наведена книга|last1 = Mascart|first1 = Éleuthère Élie Nicolas|title = Traité d'optique|date = 1889|publisher = Gauthier-Villars|location = Paris|page = 101|url = https://archive.org/details/traitdoptique02mascgoog|accessdate = 9 August 2015}}</ref>
 
== Фреснеловиот коефициент на влечење ==
Да претпоставиме дека тече вода низ цевки со брзина ''v''. Според не релативистичката теорија за лумниферозен етер, прзината на светлината треба да се зголеми кога е влечена заедно со водата, а да се намали кога го надминува отпорот на водата. Вкупната брзина на светлосниот зрак би требало да биде збирот на светлината коа поминува низ водата плус брзината на водата''.''
 
Односно, ако ''n'' е индексот на рефракција на водата , така што ''c/n'' е брзината на светлината во мирна вода, тогаш предвидената брзина на светлината ''w'' во едната насока би била
: <math>w_+=\frac{c}{n}+v \ , </math>
а предвидената брзина во другата насока би била
: <math>w_-=\frac{c}{n} - v \ . </math>
Оттука светлината која патува спротивно од текот на водата би требало да е поспора од светлината која патува со текот на водата.
 
 
 
Физо открил дека
: <math>w_+=\frac{c}{n}+ v\left(1-\frac{1}{n^2}\right) \ . </math>
Со други зборови, светлината се причинува дека е повлечена од водата, но големината на влечењето е многу помало од очекуваното.
 
Физовиот опит ги присили физичарите да ја прифатат точноста на стара, незадоволителна теорија на Аугустин-Жеан Фреснел (1818) која била земена во предвид за да се објасни експериментот на Араго во 1810 година, имено, дека средина која се движи во стациониран етер влече светлинаthat a medium moving through the stationary aether drags light propagating through it with only a fraction of the medium's speed, with a dragging coefficient ''f'' given by
 
== References ==
13

уредувања