Разлика помеѓу преработките на „Повреда“

Одземени 6 бајти ,  пред 7 години
* Радијациони;
 
=== '''Механички повреди''' ===
Механичките повреди настануваат под дејство на механичка сила со [[притисок]], удар или развлекување на ткивото. Тие можат да бида отворени (надворешни) и затворени (внатрешни).
 
==== '''Затворени (внатрешни) механички повреди''' ====
Затворени механички повреди настануваат кога ткивото е оштетено, а [[кожа]]та и слузокожата не се оштетени. Такви повреди се:
* '''Commotiо''' - потрес;
* '''Fractura''' - скршеница;
 
==== '''Отворени(надворешни) механички повреди''' ====
Отворени механички повреди се оние повреди при кој е нарушен континуитетот на слузницата или кожата.