Разлика помеѓу преработките на „Повреда“

Додадени 303 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
Повреди'''Повреда''' претставува оштетување на [[Организам|организмот]] под дејство на некој надворешен фактор т.е надворешна сила. Според причината која ги предизвикала повредите се делат на:
== '''Повреди''' ==
 
Повреди претставува оштетување на организмот под дејство на некој надворешен фактор т.е надворешна сила.Според причината која ги предизвикала повредите се делат на:
* Механички;
* Термички;
* Хемиски;
* Радијациони;
 
 
=== '''Механички повреди''' ===
Механичките повреди настануваат под дејство на механичка сила со [[притисок]], удар или развлекување на ткивото. Тие можат да бида отворени (надворешни) и затворени (внатрешни).
 
Механичките повреди настануваат под дејство на механичка сила со притисок,удар или развлекување на ткивото.Тие можат да бида отворени (надворешни) и затворени (внатрешни).
==== '''Затворени (внатрешни) механички повреди''' ====
Затворени механички повреди настануваат кога ткивото е оштетено, а кожата[[кожа]]та и слузокожата не се оштетени. Такви повреди се:
* '''Commotiо''' - потрес;
* '''Contusio''' - нагмечување;
* '''Compresio''' - притисок;
* '''Distorsio''' - истегнување;
* '''Luxacio''' - изместување;
* '''Fractura''' - скршеница;
 
 
==== '''Отворени(надворешни) механички повреди''' ====
Отворени механички повреди се оние повреди при кој е нарушен континуитетот на слузницата или кожата.
 
* '''Excoriacio''' - гребнатинка;
Отворени механички повреди се оние повреди при кој е нарушен континуитетот на слузницата или кожата.
* '''Vulnus scizum''' - посекотина;
 
* '''ExcoriacioVulnus contusum''' - гребнатинканагмечотина;
* '''Vulnus scizumpunctum''' - посекотинаубодна рана;
* '''Vulnus lacero - contusum''' - нагмечотина и раздеротина;
* '''Vulnus punctumlacerum'''- убодна- ранараздеротина;
* '''Vulnus lacero-contusummorsum''' - нагмечотина и раздеротинакаснатина;
* '''Vulnus lacerumexplosivum''' - раздеротина експлозивна;
* '''Vulnus morsumsclopetarium''' - каснатина огнострелна рана;
* '''Vulnus explosivum'''- експлозивна;
* '''Vulnus sclopetarium'''- огнострелна рана;
 
=== '''Термички повреди''' ===
Термичките повреди настануваат под дејство на високи или ниски [[Температура|температури]]:
 
Термичките повреди настануваат под дејство на високи или ниски температури:
* '''Изгореници''' Combustiones;
* '''Смрзнатини''' Congelationes;
 
==== '''Изгореници (Combustio)''' ====
ИзгоренициИзгорениците представувапредставуваат оштетување на кожата и подкожните ткива под дејство на висока температура. Степенот на изгореница зависи од висината на температура и од времето на изложување. Изгорениците се делат на четири степени и тоа:
 
* Прв степен Combustio erithemathoza - црвенило;
* Втор степен Combustio bullosa - меури були;
* Трет степен Combustio echarotica - каде е зафатена кожата, подкожното ткиво, лојните и потните жлезди;
* Четврт степен Carbonificatio - јагленисување;
 
*Прв степен Combustio erithemathoza-црвенило;
*Втор степен Combustio bullosa-меури були;
*Трет степен Combustio echarotica-каде е зафатена кожата,подкожното ткиво,лојните и потните жлезди;
*Четврт степен Carbonificatio-јагленисување;
==== '''Смрзнотици (Congelatio)''' ====
Смрзнотиците настануваат под дејство на ниски температури при што доаѓа до локални оштетувања на кожата и подлабоките ткива. Кај смрзнотиците има три степени и тоа:
 
* Прв степен Congelatio erithemathosa - црвенило, болка, оток;
Смрзнотиците настануваат под дејство на ниски температури при што доаѓа до локални оштетувања на кожата и подлабоките ткива.Кај смрзнотиците има три степени и тоа:
* Втор степен Congelatio bullosa - ливидна боја, меури;
 
*Прв Трет степен Congelatio erithemathosagangrenosa -црвенило,болка,оток [[гангрена]];
*Втор степен Congelatio bullosa-ливидна боја,меури;
*Трет степен Congelatio gangrenosa-гангрена;
 
=== '''Повреди од електрична струја''' ===
''Струен удар''('''electocution''') за да дојде до ова повреда треба [[Електрична струја|електричната струја]] да мине низ организмот. Оштетувањата можат да бидат специфично електрични пратени со [[Мускул|мускулни]] грчеви, застој во дишењето и работата на срцето како и елeктротермични пратени со изгореници од повисок степен.
 
''Удар од гром'' ('''fulguratio''') може на место да го усмрти лицето или пак може да доведе до привидна смрт, зашеметеност или изгореници.
''Струен удар''('''electocution''') за да дојде до ова повреда треба електричната струја да мине низ организмот.Оштетувањата можат да бидат специфично електрични пратени со мускулни грчеви,застој во дишењето и работата на срцето како и елeктротермични пратени со изгореници од повисок степен.
 
''Удар од гром'' ('''fulguratio''') може на место да го усмрти лицето или пак може да доведе до привидна смрт,зашеметеност или изгореници.
 
=== '''Хемиски повреди''' ===
Можат да бидат предизвикани од [[Киселина|киселини]],бази [[База (хемија)|баз]]и, бојни отрови[[отров]]и. Кај овие повреди најважно е брзо отстранување на агенсот со испирање или давање на средства за неутрализација (најдовронајдобро е млака вода или млеко), поставување на [[инфузија]] за побрза елиминација на отрово како и давање на соодветен против отров.
 
=== '''[[Радијација|Радијац]]иони повреди''' ===
Можат да бидат предизвикани од киселини,бази,бојни отрови.Кај овие повреди најважно е брзо отстранување на агенсот со испирање или давање на средства за неутрализација (најдовро е млака вода или млеко),поставување на инфузија за побрза елиминација на отрово како и давање на соодветен против отров.
Настануваат поради озрачување на човечкото тело со [[Ултравиолетова светлина|ултравиолетови]], ренгенски, радиумски или други [[зрак|зраци]]. Оштетувањата можат да бида локални или општи и можат да се манифестираат рано или по подолго време.
 
=== '''Радијациони повреди''' ===
 
Настануваат поради озрачување на човечкото тело со ултравиолетови,ренгенски,радиумски или други зраци.Оштетувањата можат да бида локални или општи и можат да се манифестираат рано или по подолго време.
 
[[Категорија:Повреди]]