Разлика помеѓу преработките на „Сметачка мрежа“

Одбиени последните 3 промени во текстот и вратена ревизијата 2971488 на Addbot
(Откажано уредувањето 3150891 на уредникот 217.16.90.19 (разговор))
(Одбиени последните 3 промени во текстот и вратена ревизијата 2971488 на Addbot)
 
Лична локална мрежа (PAN) е компјутерска мрежа која се користи за комуникација меѓу компјутер и различни информационо технолошки уреди кои се во близина на една личност. Некои примери на уреди кои се користат во PAN се персонални компјутери, принтери, факс машини, телефони, PDA, скенери, па дури и конзоли за видео игри. PAN вклучува и жични и безжични уреди. Далечината на PAN се протега до 10 метри.<ref>http://searchmobilecomputing.techtarget.com/sDefinition/0,,sid40_gci546288,00.html</ref> Жичаната PAN обично е изградена со USB и Firewire врски а додека технологиите како што се Bluetooth и инфрацрвени зраци се типични за безжичната PAN.
ххггхг
 
=== Домашна локална мрежа (Home Area Network - HAN) ===