Разлика помеѓу преработките на „Википедија:Вандализам“

с
нема опис на уредувањето
с
Најчести типови на вандализам се додавања на вулгарности на страниците, бришење на содржината на статиите или вметнување [[Википедија:Лоши шеги и други избришани глупости|лоши (или добри) шеги или други глупости]]. Се разбира овој тип на вандализам доста лесно се препознава.
 
Било кој [[ВикипедијаВП:Претпоставете добра волјаПД|добронамерен]] напор за подобрување на енциклопедијата, па дури и ако е погрешен или лежи на погрешни претпоставки, не е вандализам. Дури и злонамерни едитирања кои не се прават експлицитно без аргументи не може да се сметаат за вандализам на Википедија. Пример, додавањето на лично мислење за прв пат не е вандализам — тоа само не е од помош, и треба да се избрише или да се преиначи.
 
Правење на блатантен вандализам меѓутоа претставува прекршување на политиката на Википедија; откако ќе биде [[#Како да препознаете вандализам|препознаен]] со него треба да биде [[#Постапување со вандализам|соодветно постапено]], ако не можете да се справите со вандалот самите, тогаш може да побарате [[Википедија:Интервенција на администраторот против вандализам|помош од другите]].