Википедија:Вандализам: Разлика помеѓу преработките

Избришана содржина Додадена содржина
Нема опис на уредувањето
сНема опис на уредувањето
Ред 8:
Најчести типови на вандализам се додавања на вулгарности на страниците, бришење на содржината на статиите или вметнување [[Википедија:Лоши шеги и други избришани глупости|лоши (или добри) шеги или други глупости]]. Се разбира овој тип на вандализам доста лесно се препознава.
 
Било кој [[Википедија:AssumeПретпоставете goodдобра faithволја|добронамерен]] напор за подобрување на енциклопедијата, па дури и ако е погрешен или лежи на погрешни претпоставки, не е вандализам. Дури и злонамерни едитирања кои не се прават експлицитно без аргументи не може да се сметаат за вандализам на Википедија. Пример, додавањето на лично мислење за прв пат не е вандализам — тоа само не е од помош, и треба да се избрише или да се преиначи.
 
Пасамннжаганоаонобевебворпод6(886(@(78&7(>¥*,$)сро сачай
Правење на блатантен вандализам меѓутоа претставува прекршување на политиката на Википедија; откако ќе биде [[#Како да препознаете вандализам|препознаен]] со него треба да биде [[#Постапување со вандализам|соодветно постапено]], ако не можете да се справите со вандалот самите, тогаш може да побарате [[Википедија:Интервенција на администраторот против вандализам|помош од другите]].
 
Ред 25:
{{WarningsSmall|align=right}}
 
''Забелешка: '''Не користете''' ги овие шаблони при оспорување на содржината на одредена статија; наместо тоа, составете јасна порака и во неа објаснете го вашето неодобрување.''
''Забелешка: Do '''not''' use these templates in content disputes; instead, write a clear message explaining your disagreement.''
 
Постојат неколку шаблони кои можат да се искориста за да се предупреди вандализмот. Тие се наведени на десната страна, според тежината на вандализмот, но не мора да се применат сукцесивно. Постојат непоправливи вандали кои треба брзо да се блокираат, тоа се оние кои прават пародија од википедија или си вршат некакви експерименти правејќи неенциклопедиски уредувања, овие луѓе вообичаено престануваат да вандализираат со првото предупредување а подоцна стануваат и продуктивни уредувачи. Ако [[Википедија:Вандализам#Што не е вандализам|несте сигурни дека одредено уредување е вандализам]], можете да поставите {{tl|uw-test1}}
 
 
The "[[Википедија:Template substitution|subst]]" causes the template text to be pasted into the talk page as if you had typed it out, instead of leaving {{tl|uw-vandalism1}} visible when editing the page. Because it is a comment in a talk page, you may also write your own message to the user.
'''Ако вандалот е очигледен и перзистентенго повторува делото, наведете го на страницата [[Википедија:Администраторски интервенции против вандализам]].''' Администраторот кој блокра може да постави <nowiki>{{subst:</nowiki>[[:Шаблон:uw-block1|uw-block1]]<nowiki>}}</nowiki> како предупредување дека тие биле блокирани.
 
===Следење на IP адресите===