Информација: Разлика помеѓу преработките

Додадени 26 бајти ,  пред 10 години
[непроверена преработка][непроверена преработка]
Ред 10:
Во техниката, поимот информација неразделиво е поврзан со преносот на таа информација. Постои цела [[научна дисциплина]] наречена [[теорија на информацијата]] која се занимава со карактерот на информацијата, притоа придавајќи и техничко значење. Во таа насока, доколку еден извор има способност да емитува N различни пораки, тогаш информацијата што ја содржи секоја порака е еднаква на [[логаритам]] со основа два од N. Мерната единица дефинирана на овој начин се нарекува [[шанон]] според научникот [[Клод Шанон]] којшто ја има поставено основата на оваа наука.
Мерка за мерење на количината на информации е '''бит'''. Доколку се можни два еднакво веројатни одговора информација од '''еден бит''' го дава одговорот на прашањето.Јордан Варадинов : Умре Рајка , продавам јадица сосе крап закачен на неа.
Копам компири
 
== Информацијата во кибернетиката и биокибернетиката ==
Анонимен корисник