Разлика помеѓу преработките на „Набуко“

Додадени 1.013 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
 
Музичките историчари долго време го овековечуваа моќниот мит за познатиот [[Va pensiero]] хорот го пее во третиот чин од страна на еврејски робови. Научниците долго време верувале дека публиката го доживувала со националистички занес за моќната химна на робови" копнеж за својата татковина, барајќи повторување на делото. Иако повторувањата биле експлицитно забранети од страна на владата во тоа време, но како гест биле исклучително значајни. Иако публиката навистина барале повторување , тоа не беше за [["Vа, pensiero"]], туку за химната "Immenso Jehova", испеана од страна на хебрејски робови да му се заблагодарат на Бога за заштита на својот народ. Во светлината на овие нови откритија, позицијата на Верди како музичка фигура на [[Рисогименто]] се намалувала.
 
== Литература ==
*Budden, Julian, ''Verdi'', (The Master Musicians series), London: J.M. Dent & Sons Ltd, 1985. (The book actually refers to 'Teatro Giglio of Corfu', but there was never a theatre with this name in Corfu)
*{{cite book | last = Phillips-Matz | first = Mary Jane | year = 1993 | title = Verdi: A Biography |edition=1st |publisher = Oxford University Press | isbn=0-19-313204-4}}
*Parker Roger, (ed), '' "Nabucodonosor": Dramma Lirico in Four Parts by Temistocle Solera'' (the works of Giuseppe Verdi), Chicago: University of Chicago Press, 1988 ISBN 978-0-226-85310-9 ISBN 0226853101
*Parker, Roger, "Verdi and Milan", lecture including details about ''Nabucco'', given at Gresham College, London 14 May 2007.
*Werfel, Franz and Stefan, Paul (trans. Edward Downes), ''Verdi: The Man in his Letters'', New York: Vienna House, 1973, p. 122. ISBN 0-8443-0088-8
*Budden, Julian. ''The Operas of Verdi'', Vol. 1. London: Cassell Ltd, 1973. pp. 89–-112. ISBN 0-304-31058-1
 
[[Категорија:Италијански опери]]