Разлика помеѓу преработките на „Војна и мир“

Додадени 236 бајти ,  пред 7 години
нема опис на уредувањето
| author = [[Лав Толстој]]
| cover_artist =
| country = [[Русија]]
| language = Руски, одделни дијалози на француски
| series =
| genre = [[историски роман]], [[романса]], [[војна|воена хроника]], [[филозофија|филозофски роман]]
| publisher = Руски гласник (серијал)
| release_date = 1869
| pages = 1,225 (прво публикувано издание)
| isbn =
| preceded_by = Козаците (1863)
| followed_by = [[Ана Каренина]] (1877)
}}
 
'''Војна и мир''' (руски: Война и мир, староруски: Война и миръ) е роман на рускиот автор Лав Толстој, објавен во 1869 година. Делото е во епски размери и се смета за едно од најславните дела на пишаниот збор. Тоа се смета за едно од најдобрите литературни достигнувања, заедно со другото негово познато дело "Ана Каренина" (1873-1877). Во Војна и мир се опишани во најпрецизни детали настаните кои довеле до француската инвазија на Русија, како и влијанието на ерата на Наполеон врз царистичкото општество, што се гледа преку судбините на петте руски аристократски семејства. Делови од оригиналната верзија се објавени како серијали во списанието ''Руски гласник'' помеѓу 1865 и 1867 година. Романот првпат беше објавен во целост во 1869 година. "Њусвик" во 2009 година го рангираше на врвот на својата листа на Топ 100 книги. Самиот Толстој, некако нерешително, за Војна и мир изјавил дека "не е роман, а уште помалку е дека е поема, туку еден вид историска хроника".
Војна и мир ги опишува во прецизни детали настаните кои довеле до француската инвазија на Русија, како и влијанието на ерата на Наполеон врз царистичкото општество, што се гледа преку судбините на петте руски аристократски семејства. Делови од оригиналната верзија се објавени како серијали во списанието ''Руски гласник'' помеѓу 1865 и 1867 година. Романот првпат беше објавен во целост во 1869 година. "Њусвик" во 2009 година го рангираше на врвот на својата листа на Топ 100 книги.
Самиот Толстој, некако нерешително, за Војна и мир изјавил дека "не е роман, а уште помалку е дека е поема, туку еден вид историска хроника".
 
== Изработка на романот ==
Војна и мир е едно од најобемните остварувања во областа на книжевноста (иако не е најдолгото). Таа е поделена на четири книги, т.е. томови, секоја со одделни делови што содржи повеќе поглавја. Толстој произлезе со насловот, а и со некои од носечките теми според делото на Прудом од 1861: La Guerre et la paix ("Војна и мир" на француски јазик). Толстој имал служено во Кримската војна и напишал серија од кратки раскази и новели во кој се опишани сцени од војната. Тој почнал да ја пишува Војна и мир истата година кога тој конечно се оженил и се населил во сопствената земја на својот имот. Првата половина од книгата е напишана под името "1805". За време на пишувањето на втората половина, прочитал голем дел од библиографијата на познатиот Шопенхауер, кој му послужил како една од неговите главни инспирации. Сепак, Толстој развил сопствени гледишта за историјата и улогата на поединецот во рамките на општеството.
Романот може генерално да се класифицира како историска фикција. Тој содржи елементи кои се присутни во многу видови популарни книжевни дела од 18 и 19 век, особено во љубовните романи. Војна и мир постигнува литературен статус на неодолив роман за читање.
Толстој произлезе со наслов, и некои од неговите теми, од 1861 делата на Прудон: La Guerre et la paix ("Војна и мир" на француски јазик). Толстој имал служено во Кримската војна и напишал серија од кратки раскази и новели во кој се опишани сцени од војната.
Толстој беше инструментален во доведување на нов вид сознанија за романот. Неговата наративна структура е позната по својот "бог-сака" способност да лебдат над и во рамките на настаните, но исто така и во начинот на кој таа брзо и беспрекорно се врежа во помнење. Неговата употреба на визуелни детали често е кинематографска вопо својот обем, со користење на литературни еквиваленти на поместување, широки снимки и фотографии одблизу, да дадатдавајќи драматичен интерес и за биткибитките и баловиза баловите. Овие уредиобележја, кои што не се ексклузивникарактеристични само за Толстој, се дел од новиотт.н. стил на романотновиот коироман, и се појавија во средината на 19-тиот век, и на коиистите Толстој сеособено ги користел во докажасвојата каконаративна господарструктура.
Тој почнал да ја пишува Војна и мир во годината, во која тој, конечно, се оженил и се населил во сопствената земја на својот имот. Првата половина од книгата е напишана под името "1805".
За време на пишувањето на второта половина, прочитал голем дел од библиографијата на познатиот Шопенхауер, кој му послужил како една од неговите главни инспирации. Сепак, Толстој ги развил своите сопствени гледишта на историјата и улогата на поединецот во рамките на тоа.
Романот може генерално да се класифицира како историска фикција. Тој содржи елементи кои се присутни во многу видови популарни книжевни дела од 18 и 19 век, особено љубовните романи. Војна и мир постигнува литературен статус на неодолив роман.
Толстој беше инструментален во доведување на нов вид сознанија за романот. Неговата наративна структура е позната по својот "бог-сака" способност да лебдат над и во рамките на настаните, но исто така и во начинот на кој таа брзо и беспрекорно се врежа во помнење. Неговата употреба на визуелни детали често е кинематографска во својот обем, со користење на литературни еквиваленти на поместување, широки снимки и фотографии одблизу, да дадат драматичен интерес за битки и балови. Овие уреди, кои што не се ексклузивни за Толстој, се дел од новиот стил на романот кои се појавија во средината на 19-тиот век и на кои Толстој се докажа како господар.
 
== Реализам ==