Разлика помеѓу преработките на „Источнословенски јазици“

с
нема опис на уредувањето
с
|child4 = [[Украински јазик|Украински]]
|child5 = [[Староруски јазик|Староруски]]†
|child6 = [[СтаробелорускиРутенски јазик|СтаробелорускиРутенски]]† (старобелоруски, староукраински)
}}
'''Источнословенската група јазици''' се состои од три регионални подгрупи на [[словенски јазици|словенските јазици]] кои се зборуваат во [[источна Европа]]. Ова е групата со најголем број на говорници, која е многу побројна од [[западнословенски јазици|западната]] и [[јужнословенски јазици|јужната]] група. Денешни источнословенски јазици се [[белоруски јазик|белорускиот]], [[руски јазик|рускиот]], [[украински јазик|украинскиот]] и [[русински јазик|русинскиот]] (зборуван во источна Словачка, југоисточна Полска, источна Унгарија и југозападна Украина, сметан од некои украински лингвисти за дијалект на украинскиот).
****** [[Историја на рускиот јазик#Московски период XV-XVII век|владимирско-суздалски дијалект]] †
******* [[руски јазик]]
****** [[старобелорускиРутенски јазик|рутенски]] † (старобелоруски, староукраински)
******* [[украински јазик]]
******* [[белоруски јазик]]
12

уредувања