IS-IS: Разлика помеѓу преработките

Додадени 92 бајти ,  пред 9 години
с
поправка
с (поправка)
ПС-ПС е [[внатрешен гејтвеј протокол]], дизајниран за употреба во административен домен или мрежа. Ова е контраст на надворешните гејтвеј протоколи, како што се [[Граничниот гејтвеј протокол]] (ГГП), кој се користи за рутирање меѓу [[Автономни системи]].
 
ПС-ПС е [[рутирачки протокол за линк-состојби]], работејќи со тоа што поплавува информации за линк состојби низ мрежа на рутери. Секој ПС-ПС рутер самостојно гради датабаза на топологијата на мрежата, собирајќи ги информациите на поплавената мрежа. Слично на [[OSPF]] протоколот, ПС-ПС го користи [[ДијкстраАлгоритам Алгоритамотна Дајкстра|алгоритамот на Дајкстра]] за да го најде најдобриот пат низ мрежата. Потоа пакетите (датаграмите) се препраќаат, зависно од пресметаниот идеален пат, низ мрежата кон дестинацијата.
 
== Историја ==
 
== Споредба со OSPF ==
И двата протоколи се протоколи на поврзувачки состојби, и и двата го користат [[ДијкстраАлгоритам на Дајкстра|алгоритамот на Дајкстра]] за пресметување на најдоброит пат низ мрежата. Како резултат, и двата имаат сличен концепт. И двата поддржуваат [[subnet маски со променлива должина]], и можа да користат [[мултикаст]] да ги пронајдат соседните [[рутер]]и користејќи ''здраво пакети'', и можат да поддржат автентикација на рутирачки updates.
 
Додека OSPF е е природно креиран да рутира на ИП, кој самиот е протокол на [Мрежното ниво]] што работи на врвот на ИП, ПС-ПС е протокол за OSI мрежно ниво (и во исто време е ниво како [[CLNS]]). Широкораспространетата користење на ИП има придонесена за поголемата популарност на OSPF над ПС-ПС, кој не користи ИП за да носи пораки со рутирачки информации.