Разлика помеѓу преработките на „Битолска провала“

с
нема опис на уредувањето
(позната и како Поп Ставрева афера)
с
'''Битолската провала''' (позната и како Поп Ставрева афера) во [[1900]] година е настан од македонската национална историја, поврзан со македонското револуционерно ослободително движење. По првата провала во [[Битола]] од [[1896]] година, предизвикана со откривањето на неколкуте празни бомби во вреќите на кираџијата [[Доне Стојанов]] (Дончо Штипјанчето), што ги пренесувал од [[Штип]], а која резултирала со откривањето на постоењето на [[ТМОРО]], во [[1900]] година се случува нов инцидент со пошироки последици, кога по извршената егзекуција на еден поп кој одбил да даде 30 лири во полза на Организацијата, полицијата лишува од слобода повеќе нејзини видни активисти меѓу кои е и [[Даме Груев]]. Но тој наоѓа начин успешно да раководи со револуционерното движење во Битолскиот округ се до крајот на мај [[1902]] година, кога е преместен во [[Подрум-Кале]]. Додека се наоѓал во затворот во [[Битола]], тој бил посетен од [[Гоце Делчев]].
 
[[Категорија:Историја на македонскиот народ]]
97

уредувања