Разлика помеѓу преработките на „Христо Саракинов“

[[Податотека:Cheta SMAC Hristo Sarakinov.JPG|лево|мини|300п|Четата на Христо Саракинов.]]
Во 1900 година ја напушта службата и се придава целосно на револуционерна дејност. На [[VІІ македонски конгрес]] е избран за член на [[ВМОК]]. Од 1901 година е војвода на [[ВМОК]] во [[Мелник|Мелничко]] и [[Петрич]]ко. По поделбата во [[ВМОК]] во летото 1902 година , Саракинов е меѓу [[Цончевисти]]те. Во летото 1902 година четата на Саракинов влегува во борба со четите на [[Илија Крчовалијата|Иљо Крчовалијата]], [[Јане Сандански]] и [[Атанас Тешовалијата]] во месноста Арамийката чешма помеѓу селата [[Петрово]] и [[Голешово]], во кое загинале [[Теофил Иванов]] <ref>Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 107.</ref>, [[Ангел Спанчовалијата]] и уште тројца врховисти <ref>Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001, стр. 7.</ref><ref>[http://www.promacedonia.org/obm1/4_3.html Силянов, Христо. „Освободителните борби на Македония“, том I, София, 1993, стр. 162.]</ref><ref>Макдермот, Мерсия. За свобода и съвършенство. Биография на Яне Сандански, Наука и изкуство, София, 1987, стр. 100.</ref> .
 
Сакариков учествува како војвода во [[Горноџумајско востание|Горноџумајското востание]] од септември 1902 и [[Илинденско востание|Илинденското востание]] од август 1903 година. По востанието се враќа во бугарската армијата. Починал во 1908 година <ref>Николов, Борис Й. Вътрешна македоно-одринска революционна организация. Войводи и ръководители (1893-1934). Биографично-библиографски справочник, София, 2001.</ref><ref>Куманов, Милен. „Македония. Кратък исторически справочник“, София, 1993., стр. 148.</ref>.
 
==Извори==