Разлика помеѓу преработките на „Симеон Георгиев“

Додадени 1.229 бајти ,  пред 9 години
По [[Првата светска војна]] се утврдува во [[Ќустендил]] и станува помошник на пунктовниот началник на [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] во градот. Клинчарски е едно од доверливите лица на [[Тодор Александров]] и дејствува источно од реката Вардар <ref>Македония - история и политическа съдба, Том II, ИК Знание, София, 1998, стр.96.</ref>.
 
Клинчарски станува жртва на судирот меѓу [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] и владата на [[Александар Стамболиски]]. При
Клинчарски станува жртва на судирот меѓу [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] и владата на [[Александар Стамболиски]]. На 29 јуни Димитров по добиената наредба од Министерството за внатрешни работи, со петмина свои луѓе во [[Ќустендил]] ја опколил куќата на војводата Симеон Георгиев, кој бил пунктов началник на ВМРО и го уапсил. Во полицискиот участок Симеон Георгиев бил подложен на тешки измачувања од агентите на бугарската државна безбедност, бил претепан до смрт, а неговото мртво тело било префрлено со автомобил и оставено во близина на селото [[Жилинци]], Ќустендилско.
средбата помеѓу претседателот на владата на [[Кралството на СХС]], Никола
Пашиќ и бугарскиот министер за внатрешни работи, Александар Димитров,
во [[Белград]] на 30 мај 1921 година било договорено да се запрат навлегувањата
на комитски чети во [[Вардарска Македонија]]. Најчувствителен бил регионот на
Ќустендилско, каде [[ВМРО (Автономистичка)|ВМРО]] имала еден од најголемите гранични пунктови од
каде нејзините чети навлегувале на територијата на Кралството. Поради таквите
околности, бугарската влада го ангажирала Ангел Димитров, агент на
државната безбедност, да им влезе во трага на локалните раководители на
ВМРО со цел да се спречат активностите на комитските чети.
 
На 29 јуни Димитров по добиената наредба од Министерството за внатрешни работи, со петмина свои луѓе во [[Ќустендил]] ја опколил куќата на војводата Симеон Георгиев, кој бил пунктов началник на ВМРО и го уапсил. Во полицискиот участок Симеон Георгиев бил подложен на тешки измачувања од агентите на бугарската државна безбедност, бил претепан до смрт, а неговото мртво тело било префрлено со автомобил и оставено во близина на селото [[Жилинци]], Ќустендилско. Според докази од ВМРО, убиството било дело на безбедносните служби на бугарската влада на БЗНС, но можно е да е резултат и
на внатрешни пресметки за превласт во ВМРО.