Разлика помеѓу преработките на „Сметачка мрежа“

с
r2.7.2) (Бот Додава: xmf:გჷშაკოროცხუაშური რშვილი; козметички промени
с (r2.7.1) (Бот Менува: tl:Network ng kompyuter)
с (r2.7.2) (Бот Додава: xmf:გჷშაკოროცხუაშური რშვილი; козметички промени)
Безжичните локални мрежи им овозможуваат на корисниците да се поврзуваат кон мрежните ресурси без инсталација на кабли или ожичување. Тука се користат безжични уреди наречени ,,пристапни точки’’(Access Points), за примопредавање на податоците. Во зависност од големината на компанијата или објектот, може да постојат една или повеќе локални мрежи. Компанијата која е лоцирана во објект со повеќе катови и стотици вработени може да има [[локална мрежа]] на секој кат. Помеѓу секој кат, за поврзување на локалните мрежи може да се користат уреди како што се мостови (bridge) или рутери (router).
 
== Локална мрежа ==
 
Една [[локална мрежа]] (LAN) е мрежа која ги поврзува компјутерите и уредите во ограничена географска област како што се домот, училиштето, компјутерска лабораторија, деловен објект или блиску позициониран комплекс од згради. Секој компјутер или уред во мрежата е еден јазол. Сегашните жичани мрежи речиси се базирани на [[Ethernet]] технологијата, иако новите стандарди како ITU-T G.hn исто така обезбедуваат начин за со здавање на жичана LAN мрежа користејќи ги посточките жици инсталирани во вашиот дом ( коаксијални кабли, телефонски жици и жици за струја).<ref>[http://www.itu.int/ITU-T/newslog/New+Global+Standard+For+Fully+Networked+Home.aspx New global standard for fully networked home], ITU-T Press Release</ref>
 
[[ImageПодатотека:NETWORK-Library-LAN.png|thumb | Типична библиотечна мрежа, во разгранување дрво технологија и контролиран пристап до ресурси.]]
 
Сите меѓусебно поврзани уреди мора да се разберат на мрежниот слој (Layer 3), затоа што се справуваат со повеќе подмрежи (во различни бои). Оние во внатрешноста на библиотеката која има само 10/100 Mbit/s Ethernet поврзувања на корисничкиот уред и Gigabit Ethernet поврзување до централниот рутер, може да се наречат "слој 3 прекинувачи", бидејќи тие имаат само Ethernet интерфејс и мора да ја разберат [[Internet Protocol|IP]] адресата. Поточно би било тие да се наречат рутери за пристап каде рутерот кој е на врвот е дистрибуциски рутер кој се поврзува на Интернет и на академските мрежи на корисничките рутери за пристап.
Дефинирачките карактеристики на LAN мрежите, за разлика од WAN (Wide Area Network) мрежите, вклучуваат повисоки стапки на пренос на податоци, помал географски опсег и нема потреба од закупени телекомуникациски линии. Сегашните Ethernet или било која друга IEEE 802.3 LAN технологии работат на брзини најмногу до 10 Gbit/s. Ова е стапка на пренос на податоци. IEEE има изтражувачки проекти за стандардизација на 40 и 100 Gbit/s. <ref>[http://www.ieee802.org/3/ba/ IEEE P802.3ba 40Gb/s and 100Gb/s Ethernet Task Force]</ref>
 
=== Лични мрежи (Personal Area Network - PAN) ===
 
Лична локална мрежа (PAN) е компјутерска мрежа која се користи за комуникација меѓу компјутер и различни информационо технолошки уреди кои се во близина на една личност. Некои примери на уреди кои се користат во PAN се персонални компјутери, принтери, факс машини, телефони, PDA, скенери, па дури и конзоли за видео игри. PAN вклучува и жични и безжични уреди. Далечината на PAN се протега до 10 метри.<ref>http://searchmobilecomputing.techtarget.com/sDefinition/0,,sid40_gci546288,00.html</ref> Жичаната PAN обично е изградена со USB и Firewire врски а додека технологиите како што се Bluetooth и инфрацрвени зраци се типични за безжичната PAN.
 
=== Домашна локална мрежа (Home Area Network - HAN) ===
 
Домашна локална мрежа (HAN) е станбена LAN која се користи за комуникација помеѓу дигитални уреди обично распоредени во домот, најчесто тоа се мал број на персонални компјутери и дополнителна опрема, како што се печатачи и мобилни компјутерски уреди. Важна функција е споделувањето на Интернет пристап а често и сервисот за праќање пораки преку CATV или провајдерот дигитална претплатнича линија Digital Subscriber Line (DSL). Таа, исто така може да се нарече како канцелариска мрежа (Office area network - OAN).
* Пристапот кон WAN е ограничен;
* LAN-овите обично имаат една WAN врска која се дели на сите уреди.
* Се користат уреди како што се рутери, модеми и WAN преклопници.<ref>Computer Networks, Fourth Edition - By Andrew S. Tanenbaum p. Chapter 1-1.2.3 Wide Area Networks</ref>
 
== Историја на сметачките мрежи ==
 
На мрежите со централен сметач додавањето на дополнителен терминал било сложена и скапа процедура.
Првите мрежни протоколи биле Token Ring, ARCNET и [[Етернет]]. Секој протокол користи различен метод за пристап до мрежата со сметачи, а најзначаен од трите бил Етернет.<ref>Computer Networks, Fourth Edition - By Andrew S. Tanenbaum p. Chapter 1</ref>
 
== Примери за сметачки мрежи ==
Повеќе универзитети ги прифатиле оперативниот систем 4.2BSD со TCP/IP, socket-ите и другите мрежни алатки, а со користењето на TCP/IP, поврзувањето на локалните мрежи со ARPANET станало едноставно.
 
Во текот на 80-тите, дополнителни мрежи, особено LAN, биле поврзани кон ARPANET. Со зголемувањето на умрежувањето, пронаоѓањето на хостовите станало многу сложено, затоа бил претставен систем за имиња на домени DNS (Domain Name System), кој врши пресликување на логички имиња во физички IP адреси.<ref>Computer Networks, Fourth Edition - By Andrew S. Tanenbaum p. Chapter 1 1.5.1 The Internet - The ARPANET </ref>
 
=== NSFNET ===
Заради големиот успех на NSFNET, NSF започнал со планирање на наследникот. Биле изнајмени оптички влакна со брзина од 448 kbps од страна на MCI за остварување на „backbone“‐от верзија 2. Како рутери биле користени IBM PC‐RT, а подоцна втората верзија била надградена на 1.5 Mbps. Со помош на NSF, компаниите MERIT, MCI, и IBM формирале непрофитна организација -Напредни мрежи и сервиси ‐ANS (Advanced Networks and Services), како прв чекор кон комерцијализацијата.
Во 1990, ANS ја презел NSFNET и ја надградил од 1.5‐Mbps врски на 45 Mbps за да се формира ANSNET.<br />
Во текот на 90-тите, многу други држави и региони исто така изградиле национални истражувачки мрежи, како што се EuropaNET и EBONE во Европа, кои започнале со 2‐Mbps линии и потоа се надградиле со 34‐Mbps линии. <ref>Computer Networks, Fourth Edition - By Andrew S. Tanenbaum p. Chapter 1 1.5.1 The Internet -NSFNET</ref>
 
=== Етернет ===
[[hu:Számítógép-hálózat]]
[[ml:കമ്പ്യൂട്ടർ നെറ്റ്‌വർക്ക്]]
[[xmf:გჷშაკოროცხუაშური რშვილი]]
[[ms:Rangkaian komputer]]
[[mn:Компьютерийн сүлжээ]]